Jaarlijkse indexering pensioensparen en langetermijnsparen bevroren

 

Naar aanleiding van de Coronacrisis heeft de regering beslist om de maximale premies pensioensparen en langetermijnsparen tot en met 2023 niet meer te indexeren.

Voor zowel pensioensparen als langetermijnsparen wordt het fiscaal maximum vastgeklikt op de maximale premie van 2019. Bij langetermijnsparen gaat dit in voor de premie van 2020, bij pensioensparen gaat dit pas in vanaf 2021.

Hierbij een overzicht van de fiscaal maximale premie, het fiscaal voordeel en de eindtaxatie van pensioensparen en langetermijnsparen.

Pensioensparen:

Fiscaal maximum 2020 : 990 EUR bij het klassiek pensioensparen en 1.270 EUR voor het verhoogd pensioensparen.

 

Het klassiek pensioensparen zorgt voor een belastingvoordeel van 30% op de gestorte premie. Dit betekent een voordeel van maximaal 297 EUR in uw personenbelasting. Bij het verhoogd pensioensparen kan er jaarlijks meer gestort worden maar wordt het fiscaal voordeel beperkt tot 25% of maximaal 317,50 EUR.

Op 60 jaar wordt het opgebouwde kapitaal belast aan 8% en gemeentebelasting. De jaren nadien is er nog steeds het belastingvoordeel op de premies maar wordt dit niet meer belast.

Vanaf 2021 zakt het fiscaal maximum naar 980 EUR bij het klassiek pensioensparen, wat zorgt voor een belastingvoordeel van 294 EUR. Het fiscaal maximum voor het verhoogd pensioensparen zal dan 1.260 EUR bedragen en zorgt voor 315 EUR belastingvoordeel.

Langetermijnsparen:

Fiscaal maximum: 6% van netto belastbaar inkomen + 176,40 EUR met een maximum van 2.350 EUR

Langetermijnsparen is enkel mogelijk indien de woonbonus niet of niet volledig benut wordt. De gestorte premie zorgt voor een belastingvoordeel van 30% van de premie in de personenbelasting.  Wat een effectief voordeel betekent van maximaal 705 EUR.

Net zoals bij pensioensparen wordt het opgebouwde kapitaal belast op 60 jaar. Langetermijnsparen wordt echter wel getaxeerd aan 10% en gemeentebelasting. Daarnaast wordt er ook een premietaks van 2% ingehouden op elke storting.

Conclusie

Voor zowel pensioensparen als langetermijnsparen is het aangeraden om het fiscaal maximum te sparen. Het zorgt voor een financiële zekerheid op het moment van de opname van het wettelijk pensioen en tijdens de opbouw wordt een fiscaal voordeel genoten. In vergelijking met sparen via een klassiek spaarboekje is het fiscaal sparen steeds voordeliger gezien de fors hogere rendementen en de fiscale voordelen.

 

bron: Finaco BV