Rookmelders verplicht in iedere woning vanaf 01/01/2020

 

Op vandaag zijn rookmelders reeds verplicht in een heel aantal woningen zoals huurwoningen , huizen en kamers bestemd voor de huisvesting van studenten ,nieuwbouwwoningen , woningen die worden gerenoveerd en woningen waarvoor een sociale lening werd toegekend.

Vanaf 1 januari 2020 wordt deze verplichting uitgebreid. Op dat moment zal het verplicht zijn om in alle woningen rookmelders te plaatsen.

Om in orde te zijn met deze gewijzigde wetgeving , dient er op elke verdieping een rookmelder te worden geplaatst. In woningen waar er kamers worden verhuurd (vb. Studentenkoten) dient zelfs in iedere kamer een rookmelder te worden voorzien.

U plaatst de rookmelders best in ruimtes die tot de kortste vluchtweg behoren (vb. Inkomhal, trappenhal,…).  Ook kelders en zolders die toegankelijk zijn moeten voorzien worden van een rookmelder.

Tevens zijn er ook wettelijke vereisten waaraan de rookmelders dienen te worden afgetoetst. Zo dienen deze CE gemarkeerd te zijn en voldoen aan de norm NBN EN 14604 .
Zowel toestellen met een vervangbare en niet-vervangbare batterij zijn toegestaan. Indien het een toestel betreft me een niet-vervangbare batterij wordt wel aangeraden om een rookmelder te kiezen met een levensduur van minimum 10 jaar. Tenslotte moet de rookmelder uitgerust zijn met een testknop.  Kijk deze zaken dus goed na op de verpakking of vraag advies in de winkel.

Bereid u dus voor op deze aangepaste wetgeving en kijk na of u reeds in orde bent . Vergeet niet dat naast een wettelijke verplichting het ook voor uw veiligheid belangrijk is om rookmelders te plaatsen. Het is namelijk zo dat de meeste slachtoffers van een brand komen te overlijden door de rook en niet door het vuur zelf.

 

Bron: Finaco bvba